Nemzetközi urológiai hét

Nemzetközi urológiai hét

2022.09.26-30.

Az urológia szakma európai tudományos szervezete (EAU) minden év szeptemberében megrendezi az Urológia Hetét, egy kampányt a kritikus urológiai állapotokra és a kezelésekre történő figyelemfelhívó jelleggel A cél a speciális urológiai állapotok és kezelésük széles körben történő ismertetése, tudatosítása. Az idei évben a központi téma a vérvizelés, ill. a hólyagrák és egyéb húgyúti daganatok kapcsolata. A korai diagnózis fontosságára szeretnék felhívni a lakosság figyelmét a vizeletben lévő vér jelentőségének és a szükséges vizsgálatok elvégzésének hangsúlyozásával.

A kampányhoz a Budai Egészségközpont is csatlakozott. Intézetünk elkötelezett a prevenciós szemlélet mellett, azaz a betegségek megelőzésében és az ehhez szervesen kapcsolódó igényes ismeretterjesztésben.

Sokszor fordulnak hozzánk pácienseink véres vizelettel (haematuria). Gyakran mindez csupán mikroszkóppal látható (ún. microhaematuria). Sok esetben az ok ártalmatlan, de ez nem szabad, hogy tévesen megnyugtasson minket, hiszen ez a tünet súlyos eltérést is jelezhet. Mindenképpen komolyan kell venni, és ki kell vizsgáltatni annak hátterét.

Vérvizelés kapcsán vesekövességre, gyulladásos állapotokra éppúgy gyanakodhatunk, mint a felső húgyutak daganatai esetén. Látható, hogy a spektrum széles, és nem bagatellizálható el a vérvizelés ténye. Mindenképpen urológussal szükséges kontrolláltatni azt.

Sajnos az elmúlt években egyre nagyobb számban fordul elő hólyagdaganat is, mely egyik első tünete a véres, gyakran nem fájdalmas vizelet. Nem csupán a felismerések száma, de sajnos a hólyagdaganatos elhalálozási arány is emelkedik. Ez életveszélyes rákbetegség. Az időben történő felismerés aranyat ér, és megadja az esélyt a hatékony beavatkozásra, gyógyításra.

Figyeljünk magunkra, törődjünk magunkkal, és ilyen esetben mindenképp, mielőbb forduljunk szakemberhez!

Dr. Póth Sándor, a Budai Egészségközpont Privát Urológia osztály vezető főorvosa, a nemzetközi Mesterséges Intelligencia Vezérelt MR Fúziós Diagnosztikai Központ vezetője mint az Urológia Hét egyik nagykövete ezen a kampányon keresztül segíti a betegséggel kapcsolatos hiteles ismeretek terjesztését és hívja fel a figyelmet a húgyúti daganatok, köztük a hólyagrák korai felismerése és kezelésének lehetőségeire.


Tetszett ez a cikk? További érdekes és hasznos tartalmakért iratkozzon fel hírlevelünkre itt!

Feliratkozom
Vissza a hírekhez